Schrijen Boekbinders & Boekrestaurateurs

Archiefdoos

Vindt u het ook zo onhandig dat u voor het opbergen van uw objecten in archiefdozen nog moet werken met omslagpapier en linten? Is het niet eenvoudiger als het slechts in een doos plaatsen voldoende is voor een betere bescherming? Wij vinden dat in ieder geval wel. Daarom hebben wij in ons assortiment een standaard archiefdoos opgenomen waarbij het verpakken in zo’n standaard doos meer dan volstaat.

 

De door Schrijen Boekbinders & Boekrestaurateurs ontwikkelde doos heeft als voordeel dat de objecten in open toestand makkelijker te hanteren zijn. Het object hoeft namelijk niet meer uit een nauwe opening getrokken te worden, maar kan in de doos blijven en toch bekeken worden. De doos is daarnaast zo ontworpen dat het verpakte object optimaal beschermd is. Evenmin zijn er uitstekende delen die voor beschadiging zouden kunnen zorgen. Er zijn ook geen flappen die naar binnen gestoken moeten worden en zo langs het object kunnen schuren.

Het gebruikte materiaal voldoet aan de eisen van het Instituut Collectie Nederland, te weten eis nummer 3; verpakking voor permanente bewaring. De noodzaak tot verpakken in zuurvrij papier vervalt daarmee. Geeft u hier wel voorkeur aan dan heeft de firma Schrijen in dezelfde kleur ook zuurvrij omslagpapier.

 

Algemeen bekend is dat liggend bergen de ideale manier is. Dit wordt vaak als onpraktisch ervaren. Daarom worden de dozen rechtop geplaatst met als gevolg dat de inhoud vaak gaat vouwen, kromtrekken of doorzakken. Om te voorkomen dat uw object gaat doorzakken is het mogelijk om een duwende bodem te bestellen voor uw archiefdoos. Hierdoor schuift bij een staande berging de duwende bodem als zijwand tegen het object en is doorzakken niet meer mogelijk.

 

Momenteel hebben we vijf formaten in ons assortiment. Deze variëren van ongeveer A5 tot ongeveer A3. Meer informatie over de precieze formaten en prijzen kunt u aanvragen door hier een aanvraagformulier in te vullen. Indien het model bevalt, maar de maatvoering past niet dan kunnen we deze doos ook in de door u gewenste formaten leveren.

 

Nr.

Afmetingen (in mm)

1a

240x160x60

1b

240x160x90

2a

270x195x60

2b

270x195x90

3a

310x240x60

3b

310x240x90

4a

370x250x60

4b

370x250x90

 

Hoewel er vaak gekozen wordt voor een staande berging blijkt in de praktijk dat er ruimtewinst geboekt  wordt als men kiest voor liggende dozen die optimaal gebruik maken van de beschikbare plankruimte. Het voordeel hiervan is dan ook tweeledig. Enerzijds is het beter voor de opgeslagen objecten; het risico van doorzakken is immers niet meer aanwezig. Anderzijds wordt de kostbare ruimte in de depots optimaal benut.

We kunnen ook voor uw situatie een berekening maken en bijbehorende dozen voorstellen.