Schrijen Boekbinders & Boekrestaurateurs

Conservering

Aan het begin van de 21e eeuw ontstond de vraag naar een goedkope vervanger van de overslagdoos. Deze ziet er weliswaar erg fraai uit, maar hij is zwaar, duur en erg kwetsbaar bij stoten of vallen. De vervanger hiervan moest dus andere eigenschappen hebben, maar wel met behoud van de positieve elementen, zoals op maat gemaakt zijn, stevig zijn en als het even kan er ook mooi uitzien. Schrijen Boekbinders & Boekrestaurateurs is met deze vraag aan de slag gegaan en heeft een op maat gemaakte golfkartonnen doos ontwikkeld. Deze ontwikkeling heeft de firma Schrijen bekroond gezien met een octrooi. De ontwikkelde doos wordt op de markt gebracht onder de naam PYXIS®.

Naast deze PYXIS® brengt de firma Schrijen een hele reeks aan conserveringsartikelen op de markt. Dit varieert van omslagmappen tot passe-partout karton en van glasnegatiefdozen tot Tyvek® hangmappen. De conserveringsartikelen uit papier en karton worden vervaardigd uit materiaal met dezelfde kleur. Dit zorgt voor een uniforme uitstraling van uw bibliotheek of archief. Zuurvrije omslagen en four flaps zijn ook in wit verkrijgbaar. Niet onbelangrijk is dat onze producten voldoen aan de strengste eisen voor permanente bewaring. Ook is het gebruikte materiaal goedgekeurd voor de conservering van fotoarchiefmateriaal. We kunnen materiaal leveren dat voldoet aan de nieuwe eisen ISO 18916 en ISO 18902. Boven alles geldt dat wij graag mee zoeken naar de juiste oplossing voor alle conserveringsproblemen.

Niet onze bestaande producten zijn het uitgangspunt, maar het te verpakken object.

Voor de productie van al onze conserveringsartikelen uit papier en karton gebruiken wij materiaal dat mede door ons ontwikkeld is en voldoet aan alle eisen voor permanente bewaring. Dit is echter maar één onderdeel van de kwaliteiten van ons papier en karton. Naast de eisen die zijn gesteld door het Instituut Collectie Nederland voor permanente bewaring, heeft ons materiaal nog meer positieve eigenschappen. Een korte opsomming van deze kwaliteiten:

—         Het materiaal is PAT getest.
–         Het bloedt niet uit
–         Het verkleurt niet
–         Het bezit een natuurlijke calcium (carbonaat?) buffer
–         Er is gebruik gemaakt van lange vezels waardoor de doorscheurweerstand extra hoog is.
–         Het materiaal is zuurvrij (de zuurgraad is altijd tussen de 7 en 9)

Verder is het goed te weten dat wanneer er gesproken wordt over afmetingen, wij het altijd hebben over binnenmaten.